El passat divendres es va signar un conveni entre la família de Julio Serrano i l’Ajuntament de Dénia per a la donació de la col·lecció de vint-i-cinc exemplars del setmanari ‘La Palabra’ de l’any 1930, els darrers exemplars que encara es conserven en paper. Els periòdics es podran consultar a l’Arxiu Històric Municipal de Dénia. Fa uns anys ja es van realitzar còpies d’aquests mateixos exemplars per al seu estudi. 

‘La Palabra’ va ser un periòdic dirigit pel deniero Juan Serrano Patrocinio, qui va estar vinculat al món del periodisme i a l’activitat política. De fet, va ser alcalde de Dénia els anys 1913 i 1921, president de la ‘Sociedad Obrera de Denia’ i organitzador de la ‘Juventut Republicana Dianense’ . També va dirigir el diari ‘La Provincia’ l’any 1918 i la ‘Voz del Comercio’.

La col·lecció consta de 25 exemplars, datats entre l’12 d’abril i el 4 d’octubre de 1930. Aquesta col·lecció va ser enquadernada pel mateix director i s’ha conservat sempre dins la família. El seu fill Julio Serrano Pons, conegut com Julio el de la impremta, va guardar el llegat de son pare en un calaix de la impremta, i els seus fills Juan i Rafaela Serrano Paris van continuar conservant els diaris. 

El diari va iniciar la seua publicació el 12 d’abril del 1930 amb el nom ‘La Palabra. Periódico Independiente. Defensor dels interessos morals i materials del districte de Dénia’. Però aquell mateix mes de juny es va canviar el subtítol per ‘Órgano del partido Republicano-Autónomo del distrito de Dénia’. 

La redacció estava a Dénia, al carrer Marqués de Campo, 27, al pis principal, encara que s’imprimia a Alacant i es repartia als subscriptors.

L’interés històric de la publicació és important perquè recull les postures polítiques del moment per la zona de Dénia: la crítica al caciquisme local, als polítics, l’acostament a Alejandro Lerroux del director Juan Serrano, la constitució del seu partit… Així com problemàtiques locals com el proveïment d’aigua o la situació del comerç de la pansa.

Interessant també és la part final dedicada als anuncis que en part pagaven la publicació. Uns anuncis, amb els seus dissenys gràfics, que informen dels negocis i establiments més destacats de Dénia: ‘Ribes consignatario de buques’, ‘Salvador Salort, mercería y paquetería’, ‘Confitería Pastelería Antonio Agulló’, ‘Clínica dental Luis Sobrecases’, ‘Marsal Fotógrafo’, i un llarg etcètera.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies