El passat dijous 11 d’abril més d’un centenar de persones van acudir a la presentació del llibre ‘Història i Memòria, la guerra civil a Dénia’ coeditat per l’IECMA i l’Arxiu Històric Municipal de Dénia, un compendi d’estudis, testimonis i diaris sobre la Guerra Civil viscuda pels deniers. Aquest treball és la culminació del projecte “Fem memòria. Dénia, guerra i repressió” que ha dut endavant l’Arxiu de la ciutat. En l’acte van participar el regidor de Cultura, Rafa Carrió, la presidenta de l’IECMA i directora de l’Arxiu, Rosa Seser, i el nostre soci, Joan Ivars, autor col·laborador de la publicació.

El llibre és una obra coral i diversa que es divideix en dos grans blocs, un més històric amb estudis d’investigació sobre temes puntuals de la guerra i d’altre més de memòries, amb informació derivada de fonts orals i manuscrites. És  a dir, microhistòries de testimonis directes. La publicació també recull una llista dels combatents de Dénia a la Guerra Civil. 

El bloc dedicat als Estudis, reuneix sis articles.

El primer, el més extens, és el de Miguel Puchol sobre els bombardejos de Dénia, on es tracta al detall les operacions militars italianes i alemanes amb quadres de víctimes i bombardejos que deixen clara la cronologia dels atacs a Dénia.

A continuació dos estudis tracten el tema de les defenses de costa: Andrés Martínez Medina, professor Univ. Alacant, dóna la visió del conjunt de les defenses i Vicente Larios, de l’associació de veteranos reservistas de Dénia, ens informa de la 7ª bateria de la agrupación Sur de Defensa de Costas, situada a la Venta del Burro de la qual encara queden restes importants que com destaca l’autor caldria protegir.  

Els dos articles següents tracten el tema de l’ajuda internacional a la república. L’article de Robert Llopis “Les Brigades Internacionals a Dénia”, sobre el servei sanitari als brigadistes.      

Angel Beneito, especialitzat en l’estudi de l’ajuda humanitària sueco-noruega durant la guerra, fa un article sobre el “Hogar del Niño” de Dénia, centre d’acollida de xiquets instalat a la Torreta Gavilà, prop de la Xara.

Tanca l’apartat dels Estudis un treball de Rosa Seser sobre el Batallón Juan Marco, en el que estaven la majoria dels voluntaris deniers.

El segon bloc comença amb Les Veus de la Memòria. Testimonis de la guerra civil a Dénia.

L’any 2005 s’inicià des de l’arxiu un projecte d’entrevistes per a crear un fons d’història oral. En el llibre trobarem 25 d’aquests testimonis nascuts entre 1911 i 1934. Són Diego Àlvarez; Josefa Berruti; Vicent Balaguer; Antonio Beltrán; Pepita Boronat; María Pilar Boyd-Swan; Hermenegildo Cardona Crespo; Marcelino Cardona; José Caselles; Francisco Espí; María Teresa Esquerdo; Jaime Ferrer Ferrer; Sebastià Grimalt; Mario Ivars; Ramón Marsal; Antonio Martínez; Agustín Moreno; Juan Mut ; Juan Pérez Gil; Juan Pérez Tamarit “Cascarra”; Jaime Pericás Fenoll; Pepita Puig Ortolà; Francisco Roig i José Salort.

Han passat els anys i molts dels testimoni ja no estan amb nosaltres però amb la publicació queden per sempre els seus records i les seues paraules. També cal recordar que al canal de YouTube de l’Arxiu Municipal de Dénia es poden sentir les veus. 

El bloc següent presenta un recull de diaris, biografies i poemes.

Per finalitzar la publicació inclou les llistes dels 3000 deniers voluntaris i mobilitzats, i també la llista dels morts i desapareguts a la guerra.

Categories: Actualitat Iecma

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies