El projecte d’activitats culturals “Fem memòria. Dénia, guerra i repressió” que l’Ajuntament de Dénia, a través de l’Arxiu Històric Municipal, va posar en marxa l’any passat, coincidint amb el 80 aniversari de la Guerra Civil, continua amb la seua programació durant aquest 2019.

El 6 de març pròxim es projectarà en el Centre Social el documental ‘Les mamàs belgues’, de Sven Tuytens, a les 20 hores. Per la seua temàtica, l’activitat s’emmarca en els actes organitzats amb motiu del Dia Internacional de les Dones i també en aquest projecte de “Fem memòria”, ja que aborda la solidaritat internacional a través de la col·laboració d’un grup de dones infermeres a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent durant la Guerra Civil espanyola. L’entrada és gratuïta.

El 14 de març, en el saló d’actes de la Biblioteca Pública de Dénia, a les 20 hores, es presentarà el monogràfic “Repressió de guerra i postguerra a la Marina Alta II”, el segon volum de la revista Aguaits de l’Institut d’Estudis Comarcals (IECMA), en el qual ha col·laborat l’Arxiu Històric Municipal de Dénia.

En aquest número d’Aguaits apareixen diversos articles relacionats amb Dénia, com els de la repressió exercida contra el metge Vallalta o els dedicats a l’exili a França i les penalitats dels deniers Agustín Poveda i Baptista Guinnot, així com la relació de persones declarades com “desafectes” al règim franquista sobre la base dels informes de l’Arxiu de Dénia.

Continuant amb les activitats, el 28 de març està prevista la projecció del documental ‘El camp de concentració de Portaceli (1939-1942)’, dirigit per Rafa Arnal i Joan Barres. Serà a les 20 hores, en el Centre Social. Portaceli va ser un dels llocs on moltes persones acusades de ser republicanes van complir les condemnes imposades pel règim franquista. Entre ells hi havia presos de Dénia i d’altres poblacions de la Marina Alta.

Com ja es va anunciar en la presentació de la programació de “Fem memòria” al setembre de l’any passat, està prevista la presentació de dos treballs de recerca sobre la Guerra Civil a Dénia i poblacions veïnes de la comarca editats per l’ajuntament.

L’11 d’abril es presentarà a la Biblioteca Pública Municipal ‘Història i memòria. La Guerra Civil a Dénia’, una obra coordinada per l’arxivera municipal Rosa Seser. El treball conté, en una primera part, nous estudis sobre la guerra civil a Dénia. La segona part aporta les dades dels testimoniatges de la guerra, diaris i memòries, així com el llistat dels deniers que van ser a la guerra i els morts i desapareguts.

El segon llibre, pendent encara de data de presentació, és un treball de Robert Llopis Sendra sobre les Brigades Internacionals i el seu servei sanitari a Benissa i Dénia. Es tracta d’una obra coeditada per l’Ajuntament de Dénia i Publicacions Universitat de València.

Així mateix, a partir de mitjan d’abril es podrà accedir en el canal Youtube de l’Arxiu Municipal a nous continguts: més entrevistes amb testimoniatges de persones que van viure la guerra a Dénia i un audiovisual sobre l’exposició “Dénia, temps de guerra i repressió, 1936-1939” amb comentaris de Rosa Seser, comissària de la mostra.

L’exposició “Dénia, temps de guerra i repressió, 1936-1939” va estar oberta en el d’Art l’Estació del 26 d’octubre al 2 de desembre del 2018 i va rebre prop de 4.500 visites. L’Arxiu Municipal va plantejar la mostra en dues àrees, una dedicada als deniers que van anar al front i una altra que mostrava com es va viure a Dénia la guerra des de la rereguarda.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies