Cartes, fotografies, dibuixos, llibres, entre els quals abunden primeres edicions i dedicatòries autògrafes dels autors, revistes, documents, retallades de premsa, cartelleria i objectes diversos integren el fons documental que la família Serrano ha donat a l’Ajuntament de Dénia per al seu ingrés en l’Arxiu Històric Municipal. Materials que reflecteixen l’entorn d’aquesta família molt vinculada a la història política, social i cultural de la ciutat.

Juan Serrano Martí va ser el primer a arribar a Dénia, cap a 1890, iniciant eixe arrelament de la família a la ciutat que es manté fins als nostres dies. Serrano Martí va participar activament en la política local, sent regidor en 1901 i alcalde de Dénia en 1909 i 1911.

El seu fill, Juan Serrano Patrocinio, va ser també alcalde de la ciutat en dues ocasions durant les primeres dècades del segle XX, fundador del Partit Republicà Autònom del districte de Dénia en 1930 i regidor de Partit Comunista a l’ajuntament durant la Guerra Civil. Va ser, a més, un home de vida apassionant, amb inquietuds culturals i literàries i estreta relació amb el món del periodisme.

Un dels seus quatre fills, Juan Serrano Pons (Mendoza (l’Argentina), 1912- Dénia, 1977), va ser un conegut pediatre, que va desenvolupar una intensa activitat pública, política, cultural i professional. Militant del Partit Comunista espanyol, va ser capità militar de l’exèrcit republicà. En finalitzar la guerra, és detingut en el port d’Alacant i empresonat en diverses destinacions, sent excarcerat a la fi de 1942 i aconseguint el final de la condemna en 1951. Esgotada definitivament la condemna imposada després de la guerra, Serrano Pons busca establir-se a Dénia per a exercir la seua professió, però no li ho permeten, trobant un únic suport en el metge Fullana. Finalment s’estableix en la Xara, on comença a exercir, caracteritzant-se durant tota la seua carrera per fer una medicina molt social.

Al costat de la medicina, l’altra gran passió de Juan Serrano Pons era la cultura. Home cultíssim, àvid lector, com sa mare, i amant de les arts, Serrano Pons va canalitzar les seues inquietuds i gustos culturals obrint a Dénia la galeria d’art Elia, un espai pioner on van exposar Joan Ramon Castejón o Antonio Mahiques Lattur, entre altres joves artistes de l’època.

Primeres edicions d’obres de Gil-Albert i Miguel Hernández, d’un total de 196 llibres donats, exemplars de la revista ‘Nueva Cultura’ en la qual va col·laborar amb Max Aub, Manuela Ballester, Josep Renau i el mateix Gil-Albert, dos retrats realitzats a la presó d’Alcoi després de la guerra pel benisser Vicent Giner, un de Serrano i un altre anònim, que van ser exposats recentment en l’exposició ““Dénia, temps de guerra i repressió, 1936-1939”, fotografies i una altra documentació completen aquest fons Família Serrano que, des de hui, s’integra en els fons de l’Arxiu Històric Municipal.

La néta de Juan Serrano Pons, Elsa Álvarez Serrano, autora de la donació juntament amb el seu germà Héctor, ha signat hui el conveni de donació del fons, amb l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt. Els han acompanyat Vicent Álvarez, pare d’Elisa i Héctor, membre del Consell Valencià de Cultura des de 1995 a 2011 i artífex de la recopilació i selecció del material donat, el regidor de Cultura, Rafa Carrió, i l’arxivera Rosa Seser, així com uns altres membres de la família.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies