(Teulada desembre 2003)
III JORNADA INTERCOMARCAL: “LA PRESERVACIÓ DEL PATRIMONI LINGÜÍSTIC”
El passat dia 27 de desembre va tindre lloc a Teulada la III Jornada Intercomarcal de Centres d’Estudis que enguany tenia com a motiu d’encontre “La preservació del Patrimoni Lingüístic”. En primer lloc van fer la presentació de la jornada el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Teulada Miguel Angel Vidal, la Regidora de Cultura Maite Vallés i el President de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, Antoni Prats, el primer dels quals va fer esment de la importància del manteniment del nostre patrimoni lingüístic i de la vigència de la llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, ressaltant especialment els drets de caràcter lingüístic que tenim tots els valencians.
Tot seguit tingué lloc la primera conferència a càrrec d’Immaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, la qual tractà sobre “Topònims: fòssils amb molta vida”, destacant la importància que té el manteniment dels topònims tradicionals per a la conservació d’una part del nostre llegat lingüístic, front a les innovacions despersonalitzadores de les noves tendències toponímiques que es basen en llengües forasteres. En el col·loqui es donaren diversos exemples dels desgavells que estan donant-se a diversos llocs com a exemple del que no es deu fer, entre altres temes interessants tractats.
Després del descans, es continuà amb la conferència d’Alfons Esteve i Gómez, de la Universitat de València qui parlà sobre “Drets i deures lingüístics fonamentals”. Aquest professor va fer un repàs profund sobre els drets de tot tipus que tenim els parlants, els col·lectius i la societat davant de qualsevol situació, i els corresponents deures que això suposa per a les diferents institucions, des de la local fins a l’estatal que està ubicada al País Valencià. Un animat col·loqui seguí a aquesta conferència.
A continuació es va presentar el llibre “Actes del XIXè col·loqui de la Societat d’Onomàstica”, corresponent a les jornades que se celebraren a Teulada a desembre de 2002. Presentaren aquesta publicació Joan Ivars, com a prologuista i organitzador de les jornades, i Emili Casanova, professor de la Universitat de València i Acadèmic de AVL: aquest últim intervinent va destacar la qualitat i quantitat de les ponències i comunicacions que s’aplegaven en aquesta publicació, que tractaven diversos aspectes de toponímia o antroponímia de la Marina Alta, d’altres terres del País Valencià i dels diversos territoris de parla catalana.
Com a final de la jornada del matí hi hagué una taula redona sobre “Propostes de per a l’optimització de la defensa de l’ús de la nostra llengua”, en el que participaren Immaculada Cerdà, Alfons Esteve, Emili Casanova i Vicent Romans, actuant de moderador Antoni Prats. Es van plantejar diversos temes com la unitat d’acció, la defensa dels drets que tots tenim a expressar-nos en la nostra llengua, la problemàtica de la immigració, l’ensenyament, l’ús social de la llegua, el paper de les administracions, etc.
Per la vesprada es va presentar davant el públic la creació de l’Institut Ramon Muntaner, entitat creada per la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres de Parla Catalana, i que té com a objectius donar suport als centres i Instituts d’Estudis en l’organització de jornades de treball, congressos, publicacions, investigacions, etc. Cal dir que l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta és membre actiu de l’esmentada Coordinadora de Centres i de la Federació de Centres d’Estudis del País Valencià, i que per tant està totalment incorporat a aquest projecte, ja en marxa.
Per a cloure la jornada es va celebrar l’assemblea dels centres d’estudis del País Valencià, on es van tractar diversos temes relatius al funcionament de la federació i a l’organització de diverses activitats. El centre encarregat d’organitzar la IV Jornada Intercomarcal de Centres per a l’any 2004 serà l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, en qui recaurà la presidència de la Federació per al pròxim any.
J.I.