L’INSTIUT D’ESTUDIS COMARCALS DE LA MARINA ALTA ha estat distingit, d’entre unes 250 entitats d’aquest tipus que hi ha a Catalunya, les Illes Balears, la Catalunya Nord, l’Alguer, la Franja, el País Valencià i Andorra, amb el premi “RECERCAT” (Cultura i Recerca Locals dels territoris de parla catalana) en la seua 2ª edició, que atorga l’INSTITUT RAMON MUNTANER, Fundació de la Generalitat de Catalunya i de la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana.

Els premis “RECERCAT” tenen com a objectius els següents:

  • Donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals.
  • Facilitar l’accés a les publicacions dels centres.
  • Fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana.
  • Reconèixer la important tasca que realitzen aquestes entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació en els territoris de Parla Catalana mitjançant un premi col·lectiu a una entitat o Centre i, també

Reconèixer la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’un premi individual.

El premi, en la seua vessant individual, va ser per a Salvador Carbó, en reconeixement de la seua llarga tasca d’investigació en la comarca de la Terra Alta i, especialment, en el municipi d’Horta de Sant Joan on, actualment, és el responsable del Centre de Documentació de l’Ecomuseu dels Ports d’Horta.

En la vessant col·lectiva el premiat va ser l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta. Dins dels mèrits per a la concessió del premi “RECERCAT” a l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta es destacaren pel Jurat el següents:

  • El paper actiu que té i ha tingut en el projecte de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, de la Junta de la qual sempre ha format part.
  • La seva llarga trajectòria en el camp dels estudis locals.
  • Haver afavorit els contactes entre la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, de la qual també forma part.
  • El seu compromís amb la defensa de la llengua i cultura pròpies del País Valencià i de la resta de terres que compartim la llengua i cultura catalanes, i això malgrat les molt desfavorables circumstàncies polítiques presents al País Valencià, davant les quals ha mantingut i manté una actitud conseqüent amb les seves conviccions tot i saber que això els pot perjudicar davant de les institucions polítiques valencianes.
  • Perquè la resta d’Instituts i Centres d’Estudis de Parla Catalana no poden sinó reconèixer el valor i el mèrit de l’opció científica i ideològica adoptada per part de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i encoratjar-los a continuar.

La decisió del Jurat nomenat per l’Institut Ramon Muntaner tingué lloc en el marc d’una Jornada que anualment se celebra a la ciutat que cada any ostenta la condició de Capital de la Cultura Catalana, distinció que enguany té la ciutat d’Amposta. En la zona del Castell d’aquesta ciutat es realitzà el passat dissabte 6 de maig aquesta Jornada que concentrà en la Fira d’Entitats a prop de vuitanta entitats i centres d’estudis procedents de Catalunya, l’Alguer, la Franja, el País Valencià i les Illes, fent de la jornada, a més de ser un punt de trobada de les entitats que treballen en la recerca i la dinamització cultural al territori de parla catalana, un lloc on els centres d’estudi donaven a conèixer la seua importància dins de la cultura del territori on es mouen.

En el programa d’activitats del “RECERCAT” d’enguany, a més de la Fira d’Entitats, han tingut un paper destacat les xerrades i presentacions proposades des dels centres d’estudis de les comarques del Montsià i les Terres de l’Ebre, com una xerrada sobre “El paper de les bandes de música en la cultura”, a càrrec de l’antropòloga del Museu del Montsià Carme Queralt, la presentació de “l’Any Cabrera”, a càrrec de Màrius Pont, Roc Salvadó i Xavier Aragó, i una taula rodona, moderada per la presidenta del Centre d’Estudis de l’Hospitalet, Mireia Mascarell, on es donà a conèixer les diferents línies de treball de recerca que estan duent a terme els centres d’estudis, amb la participació del coordinador del projecte de recuperació de la memòria històrica, Manel Màrquez, l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, representada per Albert Pujol, i el Grup de Recerca Folklòrica d’Osona, representat per Ignasi Roviró.

Aquestes activitats es complementaren amb diverses exposicions al recinte de la Biblioteca Comarcal “Sebastià Juan Arbó”: “La societat tradicional a través del vestit” realitzada pel Centre d’Estudis de la Indumentària Tradicional de les Terres de l’Ebre (CEITTE) i “L’Espanya d’Alfons XIII” coordinada per l’Institut d’Estudis Baleàrics.

A la Jornada assití el nou Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, qui lliurà a Antoni Prats, president de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, el guardó d’enguany, en un acte que tingué lloc en el marc de l’auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta.

En la seua 1ª edició, l’any 2005, el premi “RECERCAT” a títol individual va recaure en l’investigador reusenc Ramon Amigó, en reconeixement als seus molts anys de treball en l’àmbit de la toponímia i, en l’apartat d’entitats, el guardó va ser per a l’Associació Cultural del Matarranya, en reconeixement al seu treball per la defensa i la difusió de la llengua catalana a l’Aragó.

Categories: Premis

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies